Framskärm

Demontering framskärm Mercedes-Benz W124.
Inskickad av HenrikH
Framskärm mercedes w124 (1)
Tja, tänkte lägga upp lite bilder från helgen som kan vara till hjälp för den som vill förebygga rost i skärmarna. Jag låg sömnlös över en ful bubbla i ena framskärmen och tog mod till mig (och en hylsnyckelssats) och skruvade av framskärmen för att rädda bilen från rost. Förutom hylsnycklar kan en liten skiftnyckel vara bra att ha för att komma åt skruvar från motorrummet som sitter trångt till.

Framskärm mercedes w124 (2)
Skruven under framblinkaren är lite knepig att komma åt, jag lyfte upp min strålkastare och skruvade av torkararmen, en liten mutter under locket längst ner. Jag lindade några varv tejp på hylsan för att inte repa dörren när skruvarna där skulle av. Eventuellt kan man behöva dra dörren utåt mot sig för att komma åt.
Man kan hissa upp bilen för att komma åt skruven som håller skärmen i stötfångaren men när jag satte ihop det märkte jag att det inte behövdes. Man känner skruven med handen, den sitter i en fåra. När den är väck ska man dra ner stötfångaren och skruva av skruven där.

Framskärm mercedes w124 (3)
Vid ihopsättandet kan det ramla av små metallbrickor som ligger löst i fårorna på bilden. Det bästa var att skruva väldigt försiktigt för att få gäng och sen dra åt. Man ser på bilden att smuts, salt och sk-t samlas på en liten gummilist. Uppskattningsvis låg där 5-6 matskedar lort. Inget bra alls.

Framskärm mercedes w124 (4)
Jag är ingen expert på det här med rost och färger men slipade bort med en dremel och sandpapper. Lade på nån rostätare/omvandlare och sen en zinkprimer. Efter det en dusch med originallacken över. Efter det en j-vla massa rostskyddsmedel. Jag passade på att rostskydda längs kanter och skarvar på bilens innanmäte också. Runt skruvhålen vid nedre listen såg det lite rostigt ut.

Framskärm mercedes w124 (5)
Så här blev det sen, ett 3mm stort rosthål som borttrollat med pp100. Visar med de illustrativa strecken var jag lade rostskyddet. Förhoppningsvis kan rosten hålla sig borta i några år till. 🙂

Ihopsättning

Skruva försiktigt i skruvarna mot motorrummet
Dra i skruven under skärmkanten
Dra i skruven mot stötfångaren, undertill
Dra i skruven med plåten under strålkastaren. Den lilla som sitter mot blinkersen. Kan bli pillrigt.
Dra i skruvarna mot strålkastaren.
Dra i resten, vid dörren och nere under listen.